Vad har hänt i Ukraina? Vecka 40.

by mandagsrorelsen

Söndag 3e oktober

Norska Statiol ska börja sälja gas till Ukraina. Detta rör sig om små volymer och ett kortsiktigt avtal. Dock är Statoil också det andra största företaget inom gasmarknaden i Europa efter ryska Gazprom.

http://www.reuters.com/article/2014/10/03/ukraine-crisis-statoil-idUSL6N0RY2UC20141003

Lördag 2a oktober

En av Röda Korsets medarbetare från Schweiz har dött i bombningarna av staden Donetsk. Något organisationen understryker är brott mot internationella humanitära lagar. Samtidigt beskyller Ukraina och de ryska separatisterna varandra för beskjutningar av de civila områdena i östra Ukraina.

http://www.reuters.com/article/2014/10/02/us-ukraine-crisis-redcross-idUSKCN0HR23N20141002

Fredag 1a oktober

I sitt första tal som NATO-chef talade Jens Stoltenberg, tidigare norsk statsminister, om att Ryssland fortsatt agerar aggressivt och destabiliserar Ukraina. Kritiken var hård mot Ryssland men samtidigt underströks förhoppningar om att Ryssland skulle avbryta vad som nu sker och återgå till den internationella ordningen.

http://www.rferl.org/content/norway-stoltenberg-takes-over-as-nato-chief/26614927.html

Torsdag 30e september

Fortsatta stridigheter kring Donetsk flygplats efter att pro-ryska separatister har attackerat de Ukrainska soldaterna som är posterade på platsen. Detta sker bland annat med tungt ryskt artilleri.

http://www.bbc.com/news/world-europe-29424766

Onsdag 29e september

Vapenvilan utsätts åter igen för påtryckningar när nio Ukrainska soldater och fyra civila dödas i närheten av Donetsk flygplats. Det var också många skadade vilket skapar frustration och politiska svårigheter. Samtidigt hävdar Ukrainsk militär på plats att de har mött ryska officerare och diskuterat tillbakadraganden med, något som förnekas av Moskva.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11128255/Ukraine-crisis-ceasefire-in-danger-of-collapse-as-13-killed.html

Tisdag 28e september

Det påbörjade tillbakadragandet har nu börjat ske enligt olika uppgifter. Dock pågår fortsatta stridigheter mellan olika grupperingar i öst. Dessa kan vara såväl Ukrainsk militär, separatister eller lokalt formade styrkor som strider för Ukraina.

http://news.yahoo.com/ukraine-pro-russia-rebels-eye-troop-pullback-111911866.html

Måndag 27e september

Rysslands utrikesminister Lavrov talar i FNs generalförsamling och benämner västs politiska hållning som hycklande. Lavrov hävdar också att väst försöker måla upp Ryssland på ett Sovjetiskt manér och att väst måste inse att det är endast en vanföreställning.

http://www.nytimes.com/2014/09/28/world/russian-diplomats-speech-depicts-the-west-as-hypocritical.html?_r=0

Advertisements