Fredrik Kronbergs tal för Måndagsrörelsen den 6e oktober.

by mandagsrorelsen

En mobbare letar efter sitt offer. En klasskamrat – en pojke som han kontrollerat länge men som nu fått vänner i en skola han inte går i – vänner som behandlar honom juste och delar godis de har lika. Han hotas inte och skämten är inte avsedda att göra honom lessen utan han kan hänga med i skrattet. Och han får ha sina saker ifred – de respekterar hans äganderätt. Pojken går med de nya vännerna på bio och hoppas bli hembjuden till dem så småningom.
Han förstår snart att undervisningen i den andra skolan är mycket bättre och skolmaten och idrottsplatsen. Och inte minst har de ett skolråd där eleverna har inflytande och kan påverka sin situation. I den skola han går i ses önskemål om utveckling och förändring som uppstudsighet ja nästan som terrorism. Och kommer man med synpunkter i alla fall så hamnar man i skamvrån med dumstrut på huvudet.

Pojken vill byta skola men då finns det massor med hinder för detta. Mobbarens pappa är skolans rektor och han vill inte ha förändringar. ”En annan skola? Dumheter vår skola är mycket bättre! Och mobbning ja de är den där andra skolans elever som håller på med det. Och du har dragit hit dem och se vilket elände du själv har drabbats av. Du stannar i den här skolan, punkt slut.
Pojken bestämmer sig att fråga sina föräldrar om skolbyte och de hör då av sig till rektorn. Samma dag när skolan slutar och pojken är på väg hem dyker mobbaren upp och drar in honom i ett buskage. Mobbaren slår till pojken och säger: ”Sluta med dom där idéerna! Om du fortsätter kommer du att råka illa ut. Och nu tar jag din plånbok som en första varning. Jag kommer också att tipsa polisen att dina nya kompisar tagit plånboken och gett dig blåmärket. Och jag kommer att fixa några vittnen som intygar detta”.

Och då säger ni att så här går det väl inte till i skolan. Kanske inte – men i Rysslands agerande mot Ukraina gör det det. Ryssland angriper Ukraina ekonomiskt och militärt med egna trupper och legosoldater för att Ukraina inte ska bli en del av det fria Europa. Och så förnekar man detta. Med den ryska regimen måste man då göra som man gör med mobbare. Man måste få dem att sluta! Annars fortsätter de överallt där de identifierar en svaghet. Kan dom stoppas?

Ja om Europa och USA kan bringas att förstå att det inte går att fortsätta affärerna nästan som vanligt. Det är inte efterkallakriget-Ryssland som man har att göra med – det är en stat med politiskt kontrollerade affärer vars syfte det är att konsolidera makten. Västvärlden måste skapa beredskap för effektiva sanktioner som slår snabbt och hårt mot den ryska ekonomin. Beredskapen behövs – för dessa sanktioner kommer att slå även mot väst – direkt och genom ryska motåtgärder.
Vad som måste ingå i beredskapen är åtgärder för att klara sig utan rysk gas för en längre period.
Det är viktigt att beredskapen är transparent och trovärdig så att den ryska regimen tror på den. Genomförs detta tror jag faktiskt att den ryska regimen backar. För i slutändan styrs den ryska regimen av pengar – regimen själv och de som står bakom den.

För detta krävs av västs demokratiskt valda ledare att de gör klart för sina medborgare att åtgärderna är absolut nödvändiga för Europas – och i längden den egna nationens – säkerhet. En oerhört tuff uppgift – jag vet!
Men om man inte klarar av detta kommer den ryska regimens aptit att växa och hot – och verkställda hot – bli allt fler. Till slut kan vi hamna i en situation där bara militärt våld återstår.

Under förra seklet startades ett sexårigt världskrig för att ingen stoppade Hitler. Vi får inte hamna där igen!

Advertisements