Vad har hänt i Ukraina? Vecka 36.

by mandagsrorelsen

Fredag 5e september

Förhoppningarna om den vapenvila som skulle ha inletts idag har delvis slagits i spillror efter att Ukrainsk militia har rapporterat att ryska rebeller fortsätter artilleribombningar och avancemang mot staden Mauripol i sydöstra Ukraina. I Mauripol hölls stöddemonstrationer för den Ukrainska armén och för Ukraina som nation.

http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-ukraine-russia-mariupol-20140904-story.html

Torsdag 4e september

Ryssland varnar USA och EU efter att Ukraina deklarerat att de vill närma sig väst och NATO efter den ryska aggressionen. Hävdar att det är ett stort misstag om man vill få ett slut på det krig som sker i östra Ukraina.

http://www.newsweek.com/russia-warns-nato-and-us-over-ukraine-summit-268347

Onsdag 3e september

USAs president Barack Obama försäkrar i ett tal vid sitt statsbesök i Estland att alla länder inom NATO kommer att försvaras. Det finns ingen skillnad mellan nya och gamla medlemmar utan alla är lika viktiga i den militära alliansen sade presidenten.

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/09/03/remarks-president-obama-people-estonia

Tisdag 2a september

Efter ett möte mellan Europeiska kommissionens ordförande Manuel Barosso och Rysslands president Vladimir Putin där Ukraina hade diskuterats. Ska Putin ha sagt att han kan ta Kiev inom två veckor om han bara bestämmer sig för det. Detta uttalande har lett till förhoppningarna att avsluta kriget allvarligt försämrats.

http://www.nytimes.com/2014/09/03/world/europe/ukraine-crisis.html

Måndag 1a september

Rysk stridsvagn attackerar Ukrainsk flygplats vid Luhansk, läget i Ukraina förvärras. NATO vill sätta upp snabbinsatsförband som kan sättas in med kort varsel men hävdar att dessa inte kommer att vara aktuella i Ukraina.

http://edition.cnn.com/2014/09/01/world/europe/ukraine-crisis/index.html?hpt=hp_t2

Advertisements