Vad har hänt i Ukraina? Vecka 31.

by mandagsrorelsen

Söndag 3e augusti

På grund av hårda stridigheter, artelleribeskjutningar och den Ukrainska arméns framryckningar står nu slaget nära inpå städerna. Detta resulterar också i ökade antal civila offer och att viktig infrastruktur så som el bland annat slagit ut i byar och städer.

http://www.bbc.com/news/world-europe-28630391

Lördag 2a augusti

Beskjutning av artelleri har åter igen hindrat fortsatt utredning av nedslagsplatsen för det malaysiska flygplanet. Samtidigt pågår också en uppsamling av de 298 kroppar som ligger utspridda i området.

http://www.nytimes.com/reuters/2014/08/02/world/europe/02reuters-ukraine-crisis-airliner.html?ref=world&_r=0

Fredag 1a augusti

Runt 70 stycken internationella experter och utredare ifrån bland annat Holland, det land som drabbades värst av tragedin av det nedskjutna planet, har nu påbörjat sin första heldagsutredning kring nedslagsplatsen.

http://www.bbc.com/news/world-europe-28599315

Fredag 31a juli

Idag fick utredare ifrån OSCE möjlighet att inspektera vraket med övervakning och eskort av de pro-ryska rebellerna. Detta tack vare ett tillfälligt vapenstillestånd i området till förmån för att utredarna ska kunna nå fram.

http://time.com/3063980/malaysia-airlines-flight-17-crash-site/

Onsdag 30e juli

Enligt det Ukrainska presidentministeriet så har de pro-ryska rebellerna minerat området som omger det nedskjutna malaysiska planet. Detta försvårar framkomlighet och innebär att det kommer dröja ännu längre för utredarna att kunna inspektera vrakdelarna.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2710512/Belarus-host-talks-Russia-Ukraine-bid-allow-MH17-investigators-crash-site-s-one-breakthrough-rebels-agree-stop-SWEARING.html

Tisdag 29e juli

USA anklagar Ryssland för att bryta mot ett avtal från år 1987 som avser nukleära kortdistansmissiler. Avtalet säger att inga sådana kärnvapenbestyckade missiler som har en avsedd räckvidd mellan 500 – 5,500 km får framställas, testas eller provskjutas.

http://www.nationalreview.com/article/383839/russia-appears-be-violating-inf-treaty-mark-b-schneider-keith-b-payne

Måndag 28e juli

De Nederländska utredarna är frustrerade över att inte kunna komma fram till vraket av det nedskjutna planet. Detta på grund av stora stridigheter som pågår i området mellan separatisterna och Ukrainsk militär.

http://edition.cnn.com/2014/07/28/world/europe/ukraine-crisis/

Advertisements