Var har hänt i Ukraina Vecka 28

by mandagsrorelsen

Måndag 7 juli

 
De pro-ryska rebellerna i östra Ukraina har börjat barrikera sig i Luhansk och Donetsk efter att de flytt ifrån Slaviansk. För att förstärka sina positioner har bland annat en Sovjetisk pansarvagn stulits ifrån ett museum.
 

http://www.reuters.com/article/2014/07/07/us-ukraine-crisis-idUSKBN0FC11520140707

 
Tisdag 8 juli
 
Ukrainas president Petro Poroshenko ger besked att fler vapenvilor är uteslutet om inte rebellerna lägger ner sina vapen. Rebellerna tillåts inte heller att delta i fredsförhandlingar utan dessa sköts direkt med Ryssland.
 
 
Onsdag 9 juli
 
Den Ukrainska stridspiloten Nadezhda Savchenko har uppgetts vara tillfångatagen i Ryssland och väntar nu på åtal för krigsbrott. Ukrainska myndigheter hävdar att piloten blivit kidnappad medan Ryssland påstår att Nasezhda försökt ta sig in till Ryssland förklädd som flykting
 
 
Torsdag 10 juli
 
EU aviserar att flera sanktioner kommer att antas för de som är inblandade i den Ukrainska krisen. Denna gång talas det om att 11 nya personer ska tillföras till sanktionslistan.
 
 
Fredag 11 juli
 
Flera Ukrainska soldater har dödats i en missilattack ifrån pro-ryska styrkor. Dödstalen varierar mellan 20 – 40 soldater. Dessa ska ha blivit överraskade av en raketattack och president Poroshenko kallade till ett krismöte samt fördömde attacken och meddelade att priset för rebellerna kommer att bli högt.
 

http://www.nytimes.com/2014/07/12/world/europe/ukraine.html?_r=0

Advertisements