Vad har hänt i Ukraina? Vecka 27.

by mandagsrorelsen

30e juni

Ukrainas president Poroshenko funderar på en andra förlängning av den skakiga vapenvilan som brutits upprepade gånger av både separatister och Ukrainska armén. Dessa har skett i samtal mellan Frankrikes och Rysslands presidenter Hollande och Putin samt Tysklands förbundskansler Melker.

http://www.ndtv.com/article/world/ukraine-eyes-ceasefire-extension-after-diplomatic-push-550672

1a juli

Ukrainas president Poroshenko meddelar att vapenvilan nu är slut och att Ukrainas suveränitet ska försvaras. Detta efter att vapenvilan som aviserats inte förmått de pro-ryska rebellerna att vilja förhandla eller lägga ner vapen.

http://www.president.gov.ua/en/news/30644.html

2a juli

En ny vapenvila har föreslagits efter fyrpartssamtal mellan Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland. Samtalen fastslår att Ukrainska armén ska ges tillåtelse att återbesätta gränsposteringar under OSCE bevakning i östra ukraina för att kunna bevaka gränsen mot Ryssland.

http://www.huffingtonpost.com/2014/07/02/ukraine-violence_n_5550936.html

3e juli

Ukrainas parlament Verkhovna Rada, har bifallit President Poroshenkos förslag om att utreda decentraliserande reformer för den Ukrainska statsmakten. Poroshenko menar att dessa kommer att föra statsmakten närmare medborgarna och bidra till att stabilisera landet.

http://www.president.gov.ua/en/news/30659.html

Samtidigt utseddes också en ny försvarsledning av Presidenten med syfte att skapa en bättre och mer organiserad struktur över den Ukrainska armén.

http://www.reuters.com/article/2014/07/03/us-ukraine-crisis-defence-idUSKBN0F80CF20140703

Advertisements