Ryssland måste lämna tillbaka Krim till Ukraina – Paul Johnston, Storbrittaniens ambassadör i Sverige, i Di Debatt

by mandagsrorelsen

Di Debatt: Ryssland måste lämna tillbaka Krim till Ukraina

Publicerad 2014-05-09 05:00

Det är fortfarande oroligt i flera delar av Ukraina och presidentvalet den 25 maj rycker allt närmare. Vi kan inte ignorera försök att slita sönder Ukrainas territoriella suveränitet, skriver Storbritanniens ambassadör i Sverige, Paul Johnston.

Om mindre än tre veckor röstar folket i Ukraina i sitt presidentval.Samma dag röstar hundratals miljoner av oss för att välja våra representanter i Europaparlamentet.

Det är symboliskt att båda valen äger rum på samma dag. Det påminner oss om de värden som EU bygger på och de värden som vi måste stå upp för och skydda i Ukraina.

”Ryssland måste upphöra med desinformation och propaganda och acceptera att den stora majoriteten vill förbli i ett självständigt Ukraina.”

Förberedelserna för valet i Ukraina har ägt rum trots försök att destabilisera, splittra och skrämma. Trots försök att underminera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Detta måste upphöra för att öppna för en politisk lösning, vilket är det enda sättet att lösa denna kris.EU har åtagit sig att erbjuda allt stöd vi kan för att hjälpa Ukraina till en mer välmående, ansvarsfull och demokratisk framtid.

Valet av vem som ska leda Ukraina in i denna framtid och hur den framtiden kommer att te sig är upp till folket i Ukraina att bestämma, utan rädsla för instabilitet och hot.

Ukraina får hjälp. I april samtyckte IMF till ett lån för att hjälpa Ukraina att ta itu med sina mest akuta finansiella behov och inleda välbehövliga reformer. Storbritannien har skickat experter för att hjälpa Ukraina att återta allmänna tillgångar som Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj och hans kumpaner har plundrat.

De kommande tre veckorna blir en utmaning. De våldsamma konfrontationerna har fortsatt. Dussintals människor har dödats, blivit bortförda och olagligen häktats, och politiska aktivister har försvunnit. Journalister har hållits som gisslan.

Storbritannien lovordar de ukrainska myndigheterna för den återhållsamhet de har visat inför provokationerna. Vi är medvetna om utmaningen i att besvara väpnad och våldsam laglöshet och samtidigt undvika risker för oskyldiga civila. Det är svårt att finna en balans, men det är avgörande att göra detta.

Det internationella samfundet har en avgörande roll i stödet av Ukraina. Efter överenskommelsen mellan EU, USA och Ryssland i Genève har Kiev tagit betydande steg för att åstadkomma stabilitet och försoning. De har gjort åtaganden för att skydda minoriteters rättigheter, erbjudit amnesti för dem som är inblandade i aktioner i östra Ukraina, särskild status för det ryska språket och har inlett en debatt om konstitutionell reform och decentralisering.

Ryssland måste också uppfylla sina åtaganden från Genève. Ryssland måste dra tillbaka sina trupper. Det måste garantera att dess ställföreträdare i östra Ukraina släpper gisslan, lägger ned sina vapen, upphör med provokationerna, lämnar byggnaderna de har ockuperat och tillåter att legitima demokratiska processer har sin gång.

De måste dra sig tillbaka från sin illegala annektering av Krim, som vi aldrig kommer att acceptera. Ryssland måste upphöra med desinformation och propaganda och acceptera att den stora majoriteten vill förbli i ett självständigt Ukraina.

Storbritannien vill inte att Ryssland isoleras. Jag vet från mina år i FN:s säkerhetsråd att Ryssland kan bidra konstruktivt till lösningen av de svåraste problemen i världen.Men när FN:s och Europas fundamentala värden undermineras kan vi inte fortsätta som om allt vore som vanligt. Vi kan inte ignorera försök att slita sönder Ukrainas territoriella suveränitet.

Vår inställning är inte konfronterande utan har sina rötter i gemensamma europeiska värden och intressen. Den handlar om att stödja Ukraina som ett land med rätten att välja sin egen framtid och som kan bli en modern, demokratisk nation.

Ukrainas val är en chans till en ny start. Det internationella samfundet bör stå enat med och för Ukraina.

Paul Johnston, Storbritanniens ambassadör i Sverige

 

http://www.di.se/#!/artiklar/2014/5/9/debatt-ryssland-maste-lamna-tillbaka-krim-till-ukraina/

Advertisements