Miljöpartiets Peter Eriksson om Måndagsrörelsen

by mandagsrorelsen

Image

Vad vi ser är brott mot folkrätten från Rysslands sida. En ockupation och hot om våld med åtföljande folkomröstning. Det är ett hån mot allt vad demokrati heter.

Vad handlar det ryska agerandet om egentligen? Är det en fråga om revanschism efter Sovjetunionens sönderfall?

Jag tror att man ska vända blickarna in mot Ryssland för att förstå. De senaste åren har repressionen ökat mot civilsamhället. Fria fredliga föreningar och organisationer omdefinieras till utländska agenter. Grupper som arbetar med mänskliga rättigheter, fred och demokrati blir plötsligt hot mot den ryska staten. Förtrycket hårdnar.

Det är antagligen det ryska civilsamhället som är det egentliga hotet i Putins ögon. Risken för att människor i Moskva gör uppror mot korruption och förtryck på liknande sätt som man gjort i Kiev är det makthavarna i Kreml är rädda för.

Vi måste vara tydliga. Det ryska agerandet är oacceptabelt. Det finns inga ursäkter för Putins agerande. Det har inte funnits några hot mot ryssar på Krim, inte heller mot de legitima ryska militära intressen som funnits länge på halvön. Det är inte heller någon ursäkt att peka på högerextrema krafter i Ukraina. Det är en annan fråga och sådana nationalistiska högerkrafter finns också i maktpositioner i Moskva.

Omvärlden måste ta nästa steg genom att införa sanktioner. Men inte mot det ryska folket. Vi bör tvärtom öka intresset, engagemanget och vänskapen med människor i vårt grannland. Göra allt vi kan för att få fler kontakter, ökat umgänge och mer handel. Men sanktioner måste tas till mot ledarskiktet, mot de som gjort sig rika på korruption och maktpositioner.

Det går inte att få en integrering av Ukraina och Ryssland genom hot eller isolering. Men vi måste visa att Putins agerande är orimligt och oacceptabelt.

Image

Peter Eriksson (MP)
Ordförande riksdagens konstitutionsutskott, tidigare språkrör för Miljöpartiet och toppkandidat till Europaparlamentet.

Advertisements