Europaparlamentariker Christofer Fjellner (M) om Måndagsrörelsen

by mandagsrorelsen

Image

 

När ukrainarna gick man ur huse för att protestera mot kleptokratin som höll landet i ett stadigt grepp blev jag både glad och orolig. Glad, eftersom det var så tydligt att de demonstrerade för att få tillhöra Europa, de demonstrerade för att Janukovytj vänt sig från en demokratisk och marknadsekonomisk gemenskap till förmån för en förre detta KGB-agent so…m sörjer Sovjets undergång. Orolig, därför att jag undrade hur stora protester Janukovytj skulle tolerera, och vad hans reaktion skulle bli.

Det sägs att ingenting är lika kraftfullt som en idé vars tid har kommit. Det visade demonstranterna under Euromaidan, och flera av dem fick betala med sitt liv för sin övertygelse. Det är egentligen varken högstämt eller särskilt komplicerad: Ukrainarna ska få bestämma över Ukraina. Inte Janukovytjs oligarker, inte Putin och inte någon annan. När Janukovytj flytt, hoppades jag att det betydde att striden var över. Nu kunde kraften ägnas åt att försöka bygga upp ett nytt Ukraina i väntan på nyvalet.

Men Vladimir Putin ville inte stå vid sidan av och släppa ett gyllene tillfälle att expandera sitt territorium och sina geopolitiska drömmar. Hans agerande hör till ett annat århundrade och det står helt klart att han bryter mot internationell rätt. Det ryska agerandet har solkat ner vad som var en folklig seger och skapat en ny konflikt i Europa.

Det finns inga förmildrande omständigheter, inga ursäkter eller förklaringar som duger. Ryssland måste ut ur Ukraina.

Ukrainas folk ska inte behöva lida för en stormakts fantasier. De måste orka fortsätta kämpa för demokrati, frihet och rätten att välja sin egen väg. Ukraina måste få välja Ukraina. Kan vi göra något, så kan vi ge dem vårt moraliska stöd. Därför behövs Måndagsrörelsen för ett fritt Ukraina.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)

Advertisements